Julie Bontinck is de nieuwe projectmedewerker van OCMW Wichelen. Zij staat mee in voor het aanbod van het lokaal bestuur en de sociale dienst van OCMW Wichelen. 

Sinds 2014 is Wichelen gestart met het lokaal overlegplatform WIKI of ‘Wichelen voor Kinderen’. In dit overlegplatform zitten alle lokale partners die bezig zijn met kinderen: zoals de scholen, gezinsbond, jeugdraad, Huis van het Kind,... Één van de acties van WIKI is het bekend maken van de werking en het aanbod van de sociale dienst van het OCMW bij onze inwoners. Hier in Wichelen hebben wij het geluk een uitgebreide ouderen- en thuiszorgdienst te hebben en ook een goed uitgebouwd vrijwilligersnetwerk. We hebben een woonzorgcentrum, een dorpsrestaurant, een thuiszorgdienst, een sociale kruidenier en natuurlijk onze sociale dienst.
Ook voor kinderen en ouders van schoolgaande kinderen heeft het lokaal bestuur een uitgebreid aanbod. Vanuit de sociale dienst kan er ondersteuning zijn bij: 
-Administratie (o.a. het aanvragen van studietoelagen en informatie over het groeipakket)
-Budgettering
-Allerlei vragen rond energie en de energiefactuur
-Financiële steun (o.a. voor schooluitstappen, boeken, sport en ontspanning,…)

Er is een samenwerking met het Huis van het Kind Laarne, Wetteren, Wichelen. Meer informatie kan je op hun website vinden. 
Er is in het sociaal huis ook een Rap op Stap kantoor. Inwoners van de gemeente kunnen aan een goedkoper tarief een daguitstap of een vakantie boeken, bv: voor een pretpark, een museum of een verblijf aan zee. 
Er is ook een eerstelijnspsycholoog aanwezig voor de inwoners van de gemeente. Hier kan je terecht voor een 5-tal gesprekken aan een aangepast tarief. 
Wichelen is aangesloten bij Uitpas Dender. Iedere inwoner kan de Uitpas aanvragen en zo cultuur en ontspanning in de streek beleven en punten sparen voor kortingen of andere voordelen. Inwoners die het financieel moeilijker hebben, kunnen aan deze activiteiten deelnemen aan een voordeliger tarief, bovenop het spaarsysteem. 
Vanuit het overlegplatform en in samenwerking met de scholen hebben we 
-Onze jaarlijkse gezinsdag en het geefplein in april, waar iedereen welkom is;
-Huiswerkbegeleiding voor de kinderen door onze vrijwilligers; 
-De Proefkampioen: een educatief project om de smaakontwikkeling bij jonge kinderen te bevorderen;
-Een verjaardagskoffer die kan gehuurd worden voor de feestjes van kinderen tussen 6 en 12 jaar. Er zitten heel wat leuke doe-activiteiten, knutselwerken en recepten in, maar ook leuke versiering, papieren bordjes en bestek, feesthoedjes, ballonnen enzovoort. Je betaalt voor deze koffer slechts 5 euro en je hebt meteen al het materiaal in huis om er een geslaagde dag van te maken. Deze koffer kan je via Julie reserveren. 
De sociale dienst zit op het eerste verdiep in het sociaal huis en is, normaal gezien, elke voormiddag vrij beschikbaar. Ook op dinsdagavond van 18u. tot 20u. en op woensdagmiddag van 13u. tot 15u. Door de Coronamaatregelen werken zij momenteel enkel op afspraak. Bekijk zeker ook eens de website van de gemeente en van WIKI Wichelen of volg gemeente Wichelen op Facebook!
Iedereen kan bij hen terecht. Iedereen is welkom op de sociale dienst. En niet alleen als het écht niet anders kan.

© 2021 GIBO Wichelen - Meester Arne